Dagens hushållshjon

När hushållsnära tjänster skall diskuteras väjer även motståndarna ibland. De verkar rädda för att uppfattas som att dom ser ner på pigjobben. Vill visa att de förvisso tycker att det är ett hedersfullt jobb att skura andras hem men att man bör få bättre anställningsvillkor alternativt att dessa tjänster inte skall skattesubventioneras. Somliga slår till och med samman dessa två argument och kommer fram till att utan skattesubventionerade hushållsnära tjänster så kommer aldrig anställningsvillkoren för hushållsarbeterskorna bli bättre. Och landar följaktligen i att sådana tjänster bör skattesubventioneras. 

Personligen anser jag att det finns en hel del paralleller mellan bilden av Petra Östergrens lyckliga hora och Johan Berggrens glada piga i Ordfront 1-2/2007). 

"Den glada - Drömpigan. Du har alltid älskat att städa och hålla fint, och nu får du äntligen den uppskattning du förtjänar. Inte bara beröm för att du putsat toalettstolen som vore den av Ming-porslin, utan en liten slant för besväret också! Om nu bara kära herrskapet lät dig bo i en skrubb bredvid köket, och kallade dig "lilla hon" också, så vore livet perfekt. Fördelar: drömjobbet! Nackdelar: du är lite diffus, som alla fiktiva personer."

När skall vi våga börja diskutera tjänsternas innehåll, och vilka sorters tjänster vi vill ha i ett jämlikt samhälle? Vilka yrken kommer härnäst? Spring-riksha-förare? Vinderutetvättare vid rödljuset? Skoputsare med egen låda på Centralen? Eller kommer framtidens släktforskare att återigen kunna läsa att deras anmödrar och anfäder gått från villa till villa, med ordet 'piga' och 'dräng' vid sitt namn i folkbokföringslängden?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0