Är det synd om papporna?

Senaste tiden har vi kunnat se annonser i kvällspressen där bl a Micke Alonzo kampanjar för pappors rätt till sina barn. Igår demonstrerade man utanför Riksdagen för att uppmärksamma ledamöterna på att pappor inte har samma rätt till sina barn som mammor, och att föräldrabalken bör ändras. I tidningen Metro har en krönikör vid namn Arne Wirén utnämnt sig själv till pappaombudsman och skriver nu ganska upphetsade krönikor om ondskefulla kvinnor som 'hämnas' och 'stöter bort papporna'.

Jag har ingen som helst statistik över hur vanligt det är att pappor inte får träffa sina barn. Något säger mig att det inte är lika vanligt som Wirén, Alonzo och gänget försöker göra gällande. Det hela luktar gravad hund lång väg.

Detta grundar jag delvis på Wiréns skrivelser i Metro. Idag låter han meddelat att "Jämställdhetsdebatten är helt uppåt väggarna. Kvinnor klagar över att de tjänar mindre än männen. Men vad är 4 000 kr mindre i månadslön jämfört med att inte få vara med sina barn."

Låt oss dissekera Wiréns uttalande. Kvinnor väljer att debattera fel saker. Det har Wirén bestämt. Uppåt väggarna är kvinnors val av debattämne. Kvinnor klagar över lönegapet. Mellan raderna kan man ana att Wirén tycker att kvinnor gnäller i onödan. Detta förstärks mycket riktigt av meningen efter, där Wirén anser att det inte är något större problem, jämförelsevis, att kvinnor, enbart p g a sitt kön, tjänar 4 000 kr mindre i månaden än män. Det gör 1 920 000 (en miljon niohundratjugo tusen) på fyrtio år. Sämre pension oräknad.

Men, vad Wirén missar, eller om det har med den gravade hunden att göra, är VARFÖR kvinnor tjänar mindre. Jo, de är hemma och tar hand om barnen och hemmet. 80 procent av föräldraförsäkringen tas ut av kvinnor, kvinnor jobbar deltid, kvinnor vabbar. Allt detta för att barnen inte skall behöva vara på dagis från för späd ålder eller för långa dagar. Vad gör då männen medan kvinnorna jobbar oavlönat i hemmet? Jo, de arbetar utanför hemmet, gör karriär och tjänar mer pengar. Denna fördelning förklarar föräldrarna ofta med ekonomiska argument, de har inte råd att låta pappa vara hemma.

Men, om det nu vore så att det är som Arne säger, att barnen går före pengarna, så borde väl detta rimligen visa sig i att män tar ut hälften av föräldraförsäkringen, jobbar deltid och är hemma och vabbar i samma utsträckning som sina barns mödrar? Vad är pengar mot att få vara med sina barn?

Eller är det helt enkelt någon annan agenda som spökar tillsammans med de gravade jyckarna här?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0