Sammetsröd semester

Sammetsröd semester

Tycker ni huset på bilden är ovanligt rött? Det beror på att jag, maken, hans syster, svåger och smarta trettonåriga dotter gick lös med trettio liter falu rödfärg i helgen. SÅ snyggt blev det. Och SÅ kul är det att jobba tillsammans. Mycket tacksamma är vi för hjälpen vi fick. Men så fick dom också betalt med två paket Carlssons lammgrillare (korv).


I mitt senaste inlägg här kallade jag Lars Leijonborg (och Folkpartiet) för opportunist. Han har senaste veckan lyckats infria detta med råge. Nu senast övergav dom sitt motstånd mot vårdnadsbidrag. Folkpartiet har börjat driva samma linje som kd i denna fråga.

För någon månad sedan var denna artikel publicerad, undertecknad av mig och Gudrun Schyman.

Det är dags att frige kvinnor och män!
För nästan ett halvsekel sedan skrev Eva Moberg artikeln ”Kvinnans villkorliga frigivning”. Moberg stödde sig på kravet om individens fria utveckling. Kvinnan skulle befrias från sitt dubbelarbete och en ny rollfördelning i hemmet, men större insatser från mannen krävdes. Det var dags att förverkliga jämställdhet mellan kvinnor och män så att samma rättigheter och skyldigheter i hem, yrkesliv och samhälle skulle gälla för båda könen.

Kvinnors rätt till jobben och männens rätt till barnen kom att bli grunden för svensk jämställdhetspolitik de följande fyra decennierna. Liberala krafter har genom åren varit tongivande i den politiska debatten om jämställdhet. Den första pappamånaden infördes efter krav från Folkpartiet under Bengt Westerberg. Debatten om individernas lika villkor har till stor del förts från liberalt håll.  

Idag är debattklimatet ett annat. Vi har en situation där kvinnor utför merparten av allt hushållsarbete, där män endast tar ut 19 procent av föräldraförsäkringen och var fjärde man inte är ledig en enda dag med sina egna barn. Det deltidsarbete som ofta följer efter ledigheten utförs av kvinnor, med ytterligare försämrade löner och arbetsvillkor som följd. Under tiden dunkar företrädare för Alliansen och för Socialdemokraterna varandra i ryggen och lovar dyrt och heligt att inte förändra föräldraförsäkringen. Göran Persson går inför partistämman ut i pressen och slår fast att de kongressombud som lobbat för en ökad individualisering av föräldraförsäkringen skall veta att det blir det ingenting med. Folkpartistiska riksdagsledamöter kräver i Svenska Dagbladet att pappamånaderna skall avskaffas och vårdnadsbidrag och pigtjänster införas. Det som händer nu känns långt från Bengt Westerbergs politik.  

I dagsläget kan mannen välja om han vill vara föräldraledig eller inte. Denna valmöjlighet har inte kvinnan i realiteten. En mamma förväntas vara hemma med barnet medan pappan uppmuntras att vara det. De flesta blivande föräldrar säger sig vilja dela på föräldraledigheten, medan statistiken visar att så inte blir fallet. Kvinnor och män definierar också begreppet ’föräldraledig’ olika. Män anser sig ha varit föräldralediga om de så bara tagit ett par dagar, medan kvinnor säger att nja… jag tog inte ledigt, jag var bara hemma sex månader.  

Vi kan konstatera att något händer med det tidigare så jämställda paret där, vid hemkosten från BB med det nya lilla livet. Då man skall ta itu med pappren från försäkringskassan. De män som tidigare ville vara pappalediga skriver raskt över sina dagar på sin partner, tar portföljen och går till jobbet. För att jobba över. 

En individualiserad föräldraförsäkring skulle innebära att kvinnor och män uppmuntras att dela lika på ledigheten. Det skulle inte vara lika lätt för en arbetsgivare att enbart utifrån kön avgöra vem som kommer vara mer närvarande på arbetsplatsen, och därmed mer värdig att ges högre lön och karriärmöjligheter. Det skulle sannolikt också leda till ett mer jämställt deltidsarbete efter ledigheten. Och framförallt, det skulle hjälpa föräldrarna att vara precis så jämställda som dom säger att dom vill vara.  


Det är dags att frige både männen och kvinnorna från stereotypa könsroller! Feministiskt initiativ anser det hög tid för en genomgripande förändring av kvinnors villkor. Därför driver vi i valrörelsen 2006 Eva Mobergs krav på en ny rollfördelning i hemmet. Det absolut viktigaste steget för att få till en sådan ändrad fördelning är en individualiserad föräldraförsäkring.

Gudrun Schyman
Anna-Karin Johansson Brikell


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0