Proportioner

Säg att vi har ett land i Europa, vi kan kalla det Irland, där invånarna drabbats av en starkare grannes militära maktyttringar, vi kan kalla grannen för Storbritannien. Där ländernas invånare har olika religiösa förhållningssätt. Där det mindre landet känner sig förtryckt av det större och anser att en del av landet orättmätigt ockuperats av det större. Där motståndrörelser bildas och knyter an till befolkningen. Där sedan dessa motståndsrörelser börjar använda sig av terrorism som medel i kampen mot vad man upplever som förtryckaren. Låt oss kalla den största av dessa rörelser för IRA med en politisk gren som kan få heta Sinn Féin.  

IRA spränger sedan bomber i Storbritannien medan Sinn Féin driver politik på Irland och propagerar för att Storbritannien skall lämna Nordirland.

Säg att detta skulle vara situationen idag, eller för den delen för tio år sedan. Vad skulle den brittiska regeringen då ta till för motåtgärder? För att komma till rätta med den terrorism som uppenbarligen tillämpas av motståndsrörelsen, samma organisation som det demokratiskt valda partiet.

Skulle Tony Blair beordra RAF (om dom nu heter så fortfarande) att bomba Dublin? Att sikta mot hus där terroristerna varit synliga men där det också bor stora 5-barnsfamiljer? Att säga att ni får ett par timmar på er att lämna era hem och ta er någon annanstans för sen bombar vi er tillbaka till stenåldern? Och hur skulle omvärlden reagera om Storbritannien plötsligt startade krig mot ett grannland utan någon som helst hänsyn till civila offer, det USA kallar för "collateral damage"? (D v s en massa kvinnor, barn och gamla som "råkar" få plikta med sina liv för att dom kommit i vägen i jakten på terroristerna.)

Nej, det skulle ju inte hända. För demokratiska stater angriper ju inte varandra, eller hur var det?

Fotnot: Exempel på demokratiska stater: Irland, Storbritannien, Libanon, Israel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0